May 16, 2014

Tacomepai Family

I finally left the farm after being there for more than a month with a bitter sweet feeling. I met so many wonderful people and learned not only about the permaculture but also how to live as a part of a community.
According to Sandot, who is the owner/founder of Tacomepai, permaculture is a lazy way of farming by cultivating nature around you. Everything works as killing two birds with one stone (it could be killing three or even four birds with one stone). Sen, who is a great assistant/teacher, often says all humans are lazy. I admit it and I don’t necessary think it only has a negative connotation. There is an art of laziness. However, there is no doubt that Sandot is a hard worker/scientist (I guess he is called as "Crazy Sandot" in the local area). Even though he already had the land from his farther, you can clearly realize how much time and effort he has but into it by seeing what he has accomplished in the farm. He might not even think what he has done is hard because he believes and enjoys what he does. Sandot thinks what he does is basically following what his ancestors did: Observe and learn from your ancestors who already have experiences, and when you do it, think about 7 generations ahead (as Native Americans also say). Over the course they taught us so many things: How to make natural soap, coconut oil, charcoal, tofu, different types of gardening, nutritious soil with compost, even water filters and many more. We also learned how to make dry leaf roofs that usually last for 5 to 7 years. According to Sandot, it's good that things don't last for a long time so that next generation knows how to do it also. One time, I cut my hand and it started to bleed. My first reaction was off course going to get bandages from my room, but Sandot stopped me and said I didn't need such a thing. He ripped a few pieces of Siam Weed leaves and chewed on them a little bit to wet it and put them on my hand with a thin bamboo string to tight it. Bleeding stopped in a few minutes and in an half day the cut was already healing. To me it was almost like a magic, jungle magic :) 

The most unforgettable thing at the farm life to me was meeting so many different wonderful people. We ate together, worked together, and hung out together. Even in a few days, we started to feel like a family by taking care of each other. In order to live in the community, I've learned that we all need certain requirements; respect, not sticking your nose to other people's business, do your parts, have patient, and love them. It's not easy to keep up with them all the time but after all these I believe we can all have freedom.

一ヶ月以上住み着いたファームを後ろ髪を引っ張られる気持ちで遂に出た。沢山の素晴らしい人たちと出会い、パーマカルチャーを学んだだけじゃなく、コミュニティーの中の一人としてどう暮らすかも学んだ一時だった。
タコメパイのオーナー、サンドット曰く、パーマカルチャーはその土地の自然を上手く受け入れ又取り扱いながらの、なまけ者の為のファーミングだという。何に対しても一石二兆(一石三兆、下手すれば一石四兆かもしれない)の役割がある。サンドットのアシスタントでもあり、若いながらにかなりしっかりしたパーマカルチャー教師でもあるシェンは「人間は皆レイジーだ」と言う。自分もそれは同感するし、「レイジー」が特に悪い意味を指しているとは思わない。「レイジーアート」とでも言えばいいのか。なまけものになる為の技もある。とは言え、サンドットはかなり働き者でかなりの科学者だ(近辺ではクレイジーサンドットと名づけられているらしい)。土地はサンドットの父親から譲り受けたので最初からあったものの、ここまでのファームを作り上げてきた実態を見れば、どれだけ時間を費やしてきたかは明白だ。サンドットにしてみれば、きっと苦難だったとは言わないだろう。自分のやってきた事を信じているし、楽しんでいる。彼曰く、自分のやっている事はただ昔の人々がやってきた事を真似しているだけだという。先祖の方々がやって経験してきた事から見て学べ、そしてネイティブアメリカンも言う様に7世代先を考えながら行動する。この2週間のクラスで本当にいろいろな事を学んだ。ナチュラル石鹸の作り方、ココナッツオイルの作り方、墨の作り方、豆腐の作り方、ガーデニングの方法、良い土の作り方、水のフィルターの作り方と枯葉で出来た屋根の作り方まで教わった。枯葉の屋根は大抵5~7年くらいもつらしい。サンドット曰く、物はあんまり長くもち過ぎない方が良いという。もち過ぎると、次の世代はそれをどう作るのか分からないままになってしまうからだと。私は一度ファームで滑って手を切った。もちろん最初の自分の行動は部屋に戻ってバンドエードを取りに行く事だったが、サンドットはそんなものは要らないと言って近くにあった菊の葉を何枚かちぎり、少し濡らす為に口の中で噛み、私の切り口にそれを載せ竹を細くした紐で取れないように巻きつけた。2,3分したら血は止まり、半日経ったら切り口は塞がり初めていた。これこそマジックだ。ジャングルマジック。

ここでの生活で、なんと言っても忘れられないのは何人もの人との素晴らしい出会い。一緒に食事をし、一緒に働き、一緒に時間を過ごす。たったの2,3日でお互いを気遣い合い家族の一員の様に思えてくる。このコミュニティーで共同生活をして学んだ事は皆一人一人役割があるということ。お互いへの尊重、他人の事には口出ししない、自分の役目は果たす、忍耐力、後は愛。簡単な事ではないけど、これさえ出来れば皆フリーになれるのではないか。


Sandot cooking sticky rice with bamboo
竹でご飯を作るサンドット

sticky rice that cooked in the bamboo
竹ごはん

Sen drinking fresh soy milk
出来たて豆乳を飲むシェン



International dinner party
インターナショナルディナーパーティー☆

Raw cake made by me!!
マヨ作生ケーキ!!

Rice field house where I stayed last two weeks - so beautiful!
最後の2週間住んでいた田んぼが目の前に広がる竹家。素晴らしすぎる!




2 comments:

  1. Shiva sambho mayo, your letter and comments touched my heart. So true...
    Keep enjoying life as you do and i hope one day see you again!!!.
    Bertrand

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  2. Bertrand! Great surprise to see your comments! Thank you also for everything. Maybe we will have another banana coffee shake again together :) Enjoy life as well, Siva shamboh~

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